Fren
Bir bisikleti çalıştırırken bir fren kiti gerekli ekipmandır. Bisikletin modeline, tipine, kullanım alanına ve fiziksel özelliklerine göre değişiklik gösterir. Sabit bir hızda seyahat ederken yavaşlamak ve durmak için bir bisiklet fren kiti gereklidir. Bisiklet fren aksamları oluşturan parçalar genel olarak şunlardır; Çekme kolları, fren kabloları, fren kaliperleri ve bağlantı tertibatları disk veya pabuç şeklinde düzenlenmiştir.
Fren kolunu sıktığınız anda, gerilmiş fren teli kuvveti kampanaya veya kalipere aktarır, tekerleği sıkıştırır ve bisikleti sürtünme kuvvetine göre hızla yavaşlatır. Farklı teknolojiler ve malzemeler kullanılarak geliştirilen alet takımlarının farklı ağırlık ve boyutları vardır.
Bisiklet Fren Aksamları Ne İşe Yarar?
Bisiklet fren aksamları; hafif yapısı ve maliyet avantajlarının yanı sıra kullanışlılığı ve dayanıklılığı nedeniyle günümüzde tüm modellerde yaygın olarak kullanılan sistemlerden biri haline gelmiştir. Frenleme gücü, hareket halindeki bisikletin kenarına yakın yerleştirilen pabuçlarla sağlanır. Fren kolu dozunuzun ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak, çatallar veya pabuçlar bisikleti durdurmak için jant yanaklarını sağlam bir platforma doğru itecektir.Jant fren balataları; deri, kauçuk, mantar gibi malzemelerden yapılmış pabuçlar ve metal malzemelerden yapılmış fren ayağı parçalarından oluşmaktadır. Bisiklet fren aksamları; özellikle tur, yol ve yarış bisikleti modellerinde tercih edilir. Bunun nedeni bakımlarının çok kolay, mekaniğinin basit, hafif, ucuz ve güçlü bir alternatif olmasıdır. Hibrit, dağ bisikleti ve çapraz bisiklet modelleri kullanım avantajları nedeniyle disk frenleri tercih etmektedir.
Disk frenler, tekerlek göbeğine bağlı olan ve tekerlekle birlikte dönen metal bir diskten oluşur. Çerçeveye veya fren diskine bağlı bir kaliper, kinetik enerjiyi (hareket) termal enerjiye (ısı) dönüştürerek bisikleti yavaşlatır. Disk fren mekanizmaları, fren kabloları veya hidrolik aktüatörler ile kullanılabilir. Disk fren mekanizmasının en büyük avantajı çevre şartlarına duyarsız olmasıdır.
Bu, frenleme işlevi su, kar veya çamur oluşumundan etkilenmediği için çapraz ve arazi kullanımı için büyük bir avantajdır. Farklı disk boyutları, çapları ve malzeme kalitelerine sahip birçok hidrolik destekli disk fren mekanizması bulunmaktadır.
Bisiklet Fren Aksamları Kullanımı
Retro ve geleneksel bisiklet modellerinde daha çok davul (kontra) veya kapalı kumpas sistemleri kullanılmaktadır. Dişli göbekleri ve dişli gruplarının üzerinde bulunan kampanalı fren mekanizmalarının bazı avantaj ve dezavantajları vardır. En büyük avantajı tamamen kapalı bir sistem olması ve bu nedenle çevre koşullarına duyarsız olmasıdır.Disk frenlere ve jant frenlerine kıyasla daha uzun ömür. Pedal bırakıldığında yavaşlar ve arka tekerleği frenler. Fren kolu, kablo veya ara parça gerekmez. En büyük dezavantajlarından biri, bakım ve onarımlarının zor olmasıdır. Frenlemenin yaklaşık %75'i ön fren, %25'i arka fren tarafından kontrol edilir.
Bu nedenle Bisiklet fren aksamları tek başlarına veya birbirleriyle kombinasyon halinde kullanılabilir. Arka frenler, kampana sistem göbekleri üzerinden yönlendirilir, bu nedenle V tipi veya klasik jant frenleri ön frenler olarak kullanılabilir. Sitemiz üzerinden bu ürünü satın alabilirsiniz.