Kaset - Ruble
Bisiklet Rublesi, bisikletin arka kenarına verilen isimdir. Ruble iletiminin bir parçası olduğu için bisikletin performansını doğrudan etkiler. Bisikletinizi uzun süre kullanmak ve iyi bir performans sergilemek istiyorsanız bisikletinizle uyumlu parçalar seçmelisiniz. Bisiklet lastiği seçerken bisikletinizin modelini, kullanım alanını ve bilgi seviyenizi göz önünde bulundurarak seçim yapabilirsiniz.
Bisiklet Rublesi Özellikleri
Bisiklet Rublesi Varyasyonları, bisiklet tipleri ve vites sayıları farklıdır. Bisiklet sürtünme çeşitleri farklı bisiklet tiplerine ve vites numaralarına göre yapılmaktadır. Her bir ruble türünün farklı özellikleri ve avantajları vardır.Dişli sistemine göre yakut bisiklet çeşitleri çoğunlukla 7-10 vitesten oluşmakta, günümüzde üretilen yeni modellerde ayrıca 12 vitesten oluşan kasetler de bulunmaktadır. Bir bisiklet dişlisi 7 veya 8 gibi farklı dişli numaralarına sahip olabilir. Bir dişli üzerindeki en küçük dişli, en fazla gücü ileten dişlidir, en küçük dişli en az 11 dişe sahiptir.
En büyük yakut dişli, gücü ve hızı arttırır. Büyük dişli 28-36 libre, bazı modellerde 10-50 libredir. Bisiklet Rublesi bir vida veya kartuş sistemine sahip olabilir. Kaset sisteminde dişli mekanizması bisikletin göbeğinde, dişliler göbeğin üzerine monte edilmiştir. Kaset gidon için bisikletin tekerlek sistemi kasetle uyumlu olmalıdır.
Vida sisteminde dişliler bir ruble ile sabitlenir, Bisiklet Rublesi doğrudan göbeğe bir vida ile kullanılır. Vidalı sistemden kasetli sisteme geçiş yapmak için göbek de değiştirilmelidir. Dönen sürtünme, kartuş kauçuğundan daha kolay değiştirilir.
Bisikleti hızlandırdıktan sonra pedal çevirmeyi bıraktığınızda arka vites değiştiricinin boşa gitmesini sağlayan mekanizma makaralı vites değiştiricinin içindedir. Kartuş tipi için bu mekanizma karında bulunur. Her bisiklet kasnağının dişli sayısı, performansı ve kalitesi farklıdır, bu nedenle farklı bisiklet kasnakları bulmak mümkündür.
Bisiklet Rublesi
Motorlu taşıtların aksine, bisiklet zararlı emisyonlar yaymaz, bu yüzden en az zararlı ulaşım aracı olduğu için genellikle ulaşım için tavsiye edilir. Bisikletin uzun sürüşlerde sizi yarı yolda bırakmaması için kaliteli ve dayanıklı parçalar kullanmalısınız. Bisikletin kökeni uzun yıllara dayanmaktadır.Bisikletlerin tasarımı teknolojinin gelişimine paralel olarak gelişiyor. Bisikletlerin ilk ne zaman kullanıldığı ve nasıl icat edildiği konusu tartışmalı bir konudur. Tarihi süreç içerisinde tekerleksiz, selesiz, gidonsuz ve hatta pedalsız bisikletlerin kullanıldığı bilinmektedir.
Bisiklet tasarımı bu günlerde biraz gelişti ve her yeni gelişme ile bisikletler daha karmaşık hale geldi. Bisikletler günümüzde birçok parça ve bileşenden oluşmaktadır. Kullanım amacına göre; Yol bisikleti, dağ bisikleti, şehir bisikleti ve yarış bisikleti gibi farklı türleri bulunmaktadır.
Tekerleğin parçalarına kısaca dokunun; Şasi, çatal, fren, vites değiştirici, koltuk, lastik ve zincirleri listeleyebilirsiniz. Bisiklet çerçevesi, sürüş üzerinde en büyük etkiye sahip bileşenlerden biri olan bisikletin kalbi olarak kabul edilebilir. Çatal, bisikletin ön tekerleği ile gidon arasındaki bağlantı parçası olup, özellikle dağlık ve engebeli arazide avantajlıdır.